28

Tatar firmy Sokołów – wiesz co jesz czyli anatomia kryzysu z vlogerem w tle

Dla wszystkich fanów, przeciwników bądź obserwatorów kryzysów w mediach społecznościowych może trafić się ciekawe studium przypadku do obserwowania kryzysu na żywo. Może być to też ciekawa lekcja jak się rodzi kryzys, kiedy, jak i czy w ogóle, firma powinna reagować – zwłaszcza w kontekście ostatnich afer związanych z końskim mięsem czy „recyklingiem” zepsutego mięsa w jednym z zakładów mięsnych.

O co chodzi? O podejrzanie zachowujący się produkt firmy Sokołów – Tatar wołowy. Według tego co pisze producent na stronie kupując tatar wołowy z Sokołowa otrzymujemy:

Wyśmienity półprodukt przygotowany z najwyższej jakości mięsa wołowego służący do przyrządzenia prawdziwie polskiego dania, jakim jest tatar. Mięso jest już odpowiednio przyprawione. Wystarczy tylko dodać żółtko jajka, pokrojoną w kostkę cebulkę, ogórek kwaszony i ewentualnie grzybki konserwowe, wszystko wymieszać i wspaniałe danie jest już gotowe.

Pierwsze sygnały, że może się coś szykować pojawiły się 6 lutego na fanpage Sokołów. Jeden z popularnych kulinarnych youtuberów, autor serwisu Kocham Gotować wrzucił efekt swojego eksperymentu.

Zdjęcie nie wzbudziło większego zainteresowania, kilkanaście komentarzy, kilkadziesiąt „lajków” i kilka ponownych udostępnień. Sprawa warta monitorowania ale z jakąkolwiek publiczną reakcją bym się wstrzymał, dokładnie tak jak zrobiła to firma Sokołów. Dlaczego? Samo zdjęcie niewiele mówi, ot zestawione ze sobą dwa produkty, niewiadomo jakiego pochodzenia, jak przygotowane, można by je podpisać dowolną marką. Może nie wygląda to apetycznie, ale daleko jest do jakiegokolwiek solidnego testu, porównania – mnóstwo jest czegoś takiego w sieci. Dla mnie, jako konsumenta, ten obrazek nie wnosi wiele informacji, nic nie wyjaśnia – może być to jakaś prowokacja, żart internauty. Na miejscu firmy rozważałbym też, czy w ogóle kontaktować się z autorem i wyjaśniać sprawę. Nie ma co na siłę pompować uwagi, pieścić ego vlogera – pojawia się iskra, gaśnice trzymamy w pogotowiu, ale prawdopodobnie sama zgaśnie – i tak też się stało.

Temat umarł.

Aż do dzisiaj, kiedy tatar z Sokołowa powrócił w formie video. Polecam obejrzeć całość.

Autorem filmu jest ten sam człowiek od obrazka sprzed miesiąca – Piotr z Kocham Gotować – bardzo popularnego kanału na YouTube (prawie 100 tysięcy subskrybcji) – zwycięzca polskiej edycji konkursu YouTube NextUp.

Co to oznacza? Ze droga od blogera, do mediów i kryzysu wizerunkowego może przebiegać następująco (przynajmniej taką ścieżkę ostatnio obserwuję coraz częściej):
1. Film pojawia się w sieci (nie musi być popularny, byle był kontrowersyjny);
2. Trafia na Wykop.pl, najpierw do sekcji „wykopalisko” a potem na główną stronę serwisu, zyskuje popularność, ludzie klikają, rozsyłają dalej;
3. Po drodze może na niego trafić cierpiący na bezsenność bloger ale i to nie jest koniecznie, ponieważ od 6-7 rano zaczynają „czesać” wykop media workerzy w różnych serwisach internetowych;
4. Do kryzysowej ścieżki „genezy kryzysu social medial” dołączył ostatnio serwis NaTemat.pl, który dość szybko wyłapuje z sieci ciekawe sprawy i wrzuca to na główną. Jeśli to się nie uda, to albo media workerzy, dziennikarze czy też „jak donoszą czytelnicy” opiszą to na stronach gazeta.pl lub w innych popularnych newsowych portalach;
5. Duża firma, afera, produkt dla konsumentów i wizualna kontrowersja – idealny temat na wieczorne wydanie Faktów, lub przynajmniej wzmianki w dziennych serwisach informacyjnych stacji TVN24.

I spora afera gotowa, zwłaszcza że temat zepsutego mięsa, mięsa z „niespodzanką” jest ostatnio bardzo na czasie.
Piszę ten tekst o godz. 8 rano – mimo, że film został umieszczony w sieci późnym wieczorem, jest już na głównej stronie Wykopu, ma już kilkanaście tysięcy wyświetleń oraz udostępnienia na Facebooku, w tym na fanpage firmy Sokołów.

To zdecydowanie najwyższy czas na reakcję firmy a przynajmniej na zaplanowanie działań i przygotowanie na kontakt z mediami. Zwłaszcza, że media lubią podkręcać atmosferę określeniami typu „firma odmawia jakichkolwiek komentarzy” czy też nagrywając głuche telefony, zablokowane bramy wjazdowe do zakładu, drzwi do gabinetu dyrektora zamknięte na głucho czy ekipy telewizyjne przeganiane przez ochroniarzy.

Oczywiście do samego testu można by się w kilku miejscach przyczepić. Szkoda, że Piotr z Kocham Gotować nie podał składu podanego na etykiecie tego tatara. Mógł też, wiedząc, że kręci kontrowersyjny materiał, starać się wyjaśnić niektóre procesy chemiczne – być może (nie znam się) niektóre substancje które służą do zabezpieczenia surowego mięsa właśnie tak się zachowują podczas obróbki cieplnej. Jestem też przekonany, że wszystkie substancje chemiczne podane na opakowaniu mięsa (to właściwie jest półprodukt a nie 100% mięso) są dopuszczone do obrotu w Polsce, spełniają normy itp. Ale jako konsument nie znam się na tym, nie muszę się znać na procesach chemicznych, widzę tylko niepokojący obrazek (zwłaszcza, że całkiem niedawno jadłem dokładnie tatar przyrządzone z mięsa z Sokołowa) i z pewnością, to co zobaczyłem na filmie Piotra odebrało mi jakąkolwiek ochotę na dalsze eksperymenty z tym mięsem.

Nie mam możliwości sprawdzić etykiety tego produktu, ale w sieci znalazłem taki skład (będę wdzięczny jeśli ktoś z Was będzie mógł bo potwierdzić)

mięso wołowe (88%), regulator kwasowości – E325, E331, sól, olej rzepakowy, błonnik z grochu, skrobia z grochu, maltodekstryna, ekstrakty i olejki eteryczne przypraw, przeciwutleniacz – E301, hydrolizat białka sojowego, glukoza, substancje wzmacniające smak i zapach – E621, ekstrakt drożdżowy, aromat, substancja konserwująca – E250.

Reakcja firmy jest więc jak najbardziej wskazana – oczywiście pomoże youtuberowi w zyskaniu popularności, wzrostu oglądalności samego filmu nie zatrzyma, ale może złagodzić kryzys i być może planowane publikacje czy wydźwięk reportażu w telewizji. Czas start 🙂

Strony które warto dzisaj obserwować:
Fanpage firmy Sokołów (5445 fanów): www.facebook.com/sokolowfanpage
Fanpage Kocham Gotować (68 444 fanów): www.facebook.com/kochamgotowac
Film KG ocenia Sokołów Tatar Wołowy 230g (11 tys. wyświetleń): http://youtu.be/QWdjYIL6hF4
Strona Kocham Gotować www.kocham-gotowac.pl
Strona firmy Sokołów: www.sokolow.pl

  • Firma Sokołów milczy,ludzie zamieszczają zdjęcia parówek z folią -coś jest na rzeczy…

  • Marcin

    BARWNIKI, Drodzy Państwo, BARWNIKI!
    Dlatego mięso z Sokołowa pozostaje różowe po usmażeniu.

    • Kasia

      dokładnie. 🙂

  • AgaPe

    Nie barwniki, a fakt, że konserwanty, dokładnie jeden z rodziny saletr (czyli E między 200 a 299)

    • Tyle,że saletry wszelkiego rodzaju mają działanie peklujące, przez co nadają mięsu kolor krwiście czerwony, czyli teoretynie pełnią fukcję barwniku i ikonserwantu razem:)

  • Dwie sprawy przychodzą mi na myśl:
    1. Ceny żywności przez ostatnie lata poszły o wiele bardziej w górę, niż nam się wydaje. To że ser nadal jesteśmy w stanie kupić za 12 zł/kg, wędlinę czy chleb w podobnej cenie to nie znaczy,że jest to ten sam produkt co kilka lat temu.

    2. Nie wiem czy wiecie, ale większość naszego rynku ma Sokołów (Szwecja), Animex (USA – Krakus, Morliny, Berlinki) i Pini Polonia (Włochy, surowe mięsko). Nie zmienia to faktu, że brakuje u nas mięsa i powoli zaczynamy coraz więcej sprowadzać (wyższe ceny…i trzeba z tą ceną coś zrobić). http://biznes.onet.pl/gdzie-znikaja-polskie-swini

    PS: Ludzie, tatar się sieka a nie mieli :/

  • Pingback: Tatar firmy Sokołów – wiesz co jesz czyli anatomia kryzysu z vlogerem w tle | kwestierozne()

  • Małe niedopatrzenie. Problem był sygnalizowany już w czerwcu: http://scr.hu/0pl2/2sksu
    Autor bloga odzywał się już ponad (!) pół roku temu do Sokołowa. A więc kryzys można było zakończyć zanim się zaczął. To jeszcze podkręca fakt, jak bardzo Sokołów dał dupy.

  • jędrzej

    Ciekawy przypadek. Zaczynam śledzić zobaczymy czy wyjdzie z tego jakiś większy kryzys i czy przejdzie to do TV.

  • Kuba

    "o ile mama nie wyrzuci" hahaha ale sobie pojechał, ciągle z matką mieszka

    • Sara

      O ile nie zauważyłeś, on mieszkał tylko chwilowo u rodziców – ma dom w Liverpoolu…

  • Klaudia

    Wszędzie jest chemia więc nie ma się co tak szokować tylko czytać uważnie skład kupowanych produktów a wcześniej poznać oznaczenia składników, którymi faszerują produkty producenci – http://ulicaekologiczna.pl/wp-content/uploads/201

    Efekt uboczny krwiożerczego kapitalizmu:)
    Nie dajcie się zatem robić w balona bo dla producentów najważniejsza jest sprzedaż a nie zdrowie konsumentów:)

  • Wojciech

    Pewnie, że fajnie byłoby gdyby Piotr z Kocham Gotować podał skład z etykiety mięsa i wyjaśnił procesy chemiczne. Tylko, że pewnie – podobnie jak 99 proc. ludzi – nie zna się na tym. Musiałby zadzwonić do jakiegoś eksperta np. dietetyka z jakiejś Akademii Rolniczej, umówić się na rozmowę i wyjaśnić wątpliwości. I właśnie tu potrzebny jest dziennikarz.. Zrozumiałe, że jako bloger (vloger) nie będzie poświęcał czasu i kasy na pogłębianie materiału, za który nikt mu nie zapłaci. Może NaTemat się tym zajmie.

    • Lolo

      Nie będzie poświęcał czasu i kasy na pogłębianie tematu, czyli wypowiada się w temacie, o którym nie ma pojęcia. Fajnie.

      • Jarek

        ma pojecie czy nie zrobił test i i efekt jest raczej jasny, czy nazwanie związków chemicznych użytych w tatarze zmieni to że tam są ?

  • standardowy hejter

    Ok, może bym i przejęła się tą całą sprawą, może by mnie to jakoś ruszyło, gdyby:
    a) to było chociaż trochę zaskakujące (oh, oh, do gotowców pakują masę chemii, no niewiarygodne),
    b) sposób mówienia tego vlogera jest dla mnie cholernie irytujący. Nie wiem, czy to rodzaj parodii, satyry na niektórych prowadzących, ale jeśli nie, to na pewno nie będę go śledzić. Zamiast skupiać sie na tym, co mówi, próbowałam ignorować to, jak mówi.

  • Płatki róż

    Bardzo ciekawa sprawa. Będę ją śledziła i jestem ciekawa jak Sokołów wybrnie z tego problemu

  • Pingback: BLOGOŚWIAT | 11- 12 Marzec – Aktualizacja()

  • Pingback: BLOGOŚWIAT | 14 Marzec – aktualizacja()

  • robku

    wszyscy rozeszli się do domu … nie ma sprawy, wszyscy dalej wpiep… jedzą tatary

  • może po prostu nie powinno się smażyć połproduktu, który zgodnie z przeznaczeniem powinien być spożywany na surowo?
    Mało kto wie, że środki peklujące używane w produkcji kiełbas robią się szkodliwe po obróbce termicznej. a ze smakiem jemy kiełbaski grillowane, gotowane i z ogniska…

  • tatar
  • Pingback: Test tatara warty 150 tysięcy złotych czyli Kocham Gotować kontra Sokołów | Blog.Mediafun.pl()

  • W5

    No tak, z tego co widzc to cos czerwonego to nawe kolo miesa nie lezalo. No a potem czlowiek nie wie z czego tyje.
    Gratulacje dla Sokolowa. Kawal porzadnej roboty…No a teraz poczekamy as sie ktos zatruje. I co? i nic. Firme sie zamknie a wlasciciele wyladuja na Karaibach

  • Pierre

    E325 – Mleczan sodu (sól sodowa kwasu mlekowego), Środek utrzymujący wilgotność, Substancja pęczniejąca, bezpieczna dla większości (Uznawana za nieszkodliwą w zastosowaniach spożywczych; powinny go unikać osoby z nietolerancją laktozy)
    E331 – Cytryniany sodu (sole sodowe kwasu cytrynowego), Regulator kwasowości, Emulgator, Przeciwutleniacz, bezpieczny dla większości (Mogą wywoływać objawy u osób reagujących na glutaminian sodu, mogą zmienić wydalanie z moczem niektórych lekarstw, osłabiając lub wzmacniając ich działanie)
    E301 – Askorbinian sodu (syntetyczny; sól sodowa kwasu askorbinowego) Przeciwutleniacz, Regulator kwasowości, Stabilizator, bezpieczny i/lub pożyteczny (Uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych)
    E621 – Glutaminian monosodowy (sól sodowa kwasu sodowego; glutaminian sodu; MSG; może pochodzić z roślin GM) Wzmacniacz smaku i zapachu, lepiej unikać (Skurcze oskrzeli; palpitacje serca; dolegliwości brzucha; poirytowanie; fibromialgia; mdłości; depresja; ból głowy; migrena; astma; nieostrość widzenia; zawroty głowy; upośledzenia wzroku; teratogenny; powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę; niezalecany dzieciom)
    E250 – Azotany sodu (syntetyczny; zakazany w niektórych krajach) Konserwant, lepiej unikać (Mdłości; zawroty i bóle głowy; niedozwolony w żywności dla dzieci poniżej 6 miesiąca życia; toksyczny dla organizmów wodnych)

  • sprzedam-serwis.pl

    Autentycznie po tej aukcji przestałem kupować Sokołowa 😀 i na głos mówię w sklepie ni9e bierz tego to chemia 😀

  • michał

    Z tą „chemią” to jedne wielkie bzdury – tatar był czerwony, bo dodają do niego przeciwutleniaczy (najbardziej znanym jest witamina C czy E), która sprawia, że mięso dłużej zachowuje ładny kolor między innymi – nie kązda chemia jest zła ludzie, Wy tez składacie się z substancji chemicznych chciałbym zauważyć.
    Zresztą – zawsze jest skład na etykiecie i kazdy go morze przeczytać sobie. Robienie tego typu filmów świadczy o ułomności umysłowej autora.